Rangschikking van de Super Bowls: Van I tot LV

De leeftijd versloeg de jeugd in de Super Bowl LV-wedstrijd tussen Tom Brady en Patrick Mahomes, maar de wedstrijd zelf maakte de hype niet waar. Hier is waar het landt in een onbevooroordeelde rangschikking van de vorige 55 Super Bowls.

55. Super Bowl XXIV: San Francisco 49ers 55, Denver Broncos 10

Jan. 28, 1990 – Louisiana Superdome (New Orleans)

Toen de onlangs gepensioneerde 49er hoofdcoach Bill Walsh zag hoe open zijn voormalige ontvangende corps was tegen de Broncos in de eerste serie, zei hij dat de wedstrijd niet dichtbij zou zijn. Hij had gelijk.

54. Super Bowl XXVII: Dallas Cowboys 52, Buffalo Bills 17

Jan. 31, 1993 – Rose Bowl (Pasadena, Calif.)
America’s Team werd herboren in deze stamping van de Buffalo Bills, maar Michael Jackson’s Houdini-esque halftime show leverde meer drama op dan de wedstrijd.

53. Super Bowl II: Green Bay Packers 33, Oakland Raiders 14

14 jan. 1968 – Miami Orange Bowl (Miami)

In die tijd beschouwden de meeste sportschrijvers de overwinning van de Packers op de Dallas Cowboys in de 1967 NFL Championship Game alias “The Ice Bowl” als het echte wereldkampioenschap. De eigenlijke Super Bowl maakte het moeilijk om het daar niet mee eens te zijn.

52. Super Bowl XX: Chicago Bears 46, New England Patriots 10

Jan. 26, 1986 – Louisiana Superdome (New Orleans)
Pro football’s grootste verdediging. Een wild-card, Assepoester team. Een legendarische beatdown.

51. Super Bowl I: Green Bay Packers 35, Kansas City Chiefs 10

15 jan. 1967 – Los Angeles Memorial Coliseum (Los Angeles)

“Naar mijn mening kunnen de Chiefs zich niet meten met de topteams in de NFL. Ze zijn een goed football team, met een goede snelheid, maar ik moet zeggen dat NFL football harder is.” – Vince Lombardi nadat zijn Packers de Chiefs hadden verslagen in de allereerste Super Bowl.

50. Super Bowl XLVIII: Seattle Seahawks 43, Denver Broncos 8

2 februari 2014 – MetLife Stadium (East Rutherford, N.J.)

Een foutieve snap van Denver bij de eerste play from scrimmage leverde Seattle een safety op en zette de toon voor de rest van de wedstrijd.

49. Super Bowl XXXV: Baltimore Ravens 34, New York Giants 7

Jan. 28, 2001 – Raymond James Stadium (Tampa, Fla.)

Baltimore leidde de Giants met 10-0 bij rust. In het derde kwart scoorden de twee ploegen drie touchdowns in 36 seconden en Baltimore leidde met 24-7, waarmee het doek viel voor de Giants.

48. Super Bowl XVIII: Los Angeles Raiders 38, Washington Redskins 9

Jan. 22, 1984 – Tampa Stadium (Tampa, Fla.)
Op dat moment vestigde de Raiders’ upset van de Redskins Super Bowl-records voor meeste punten door een team (38) en grootste marge van overwinning (29 punten). Oh en Marcus Allen vestigde het single-game rushing record met 191 yards op 20 carries.

47. Super Bowl XXII: Washington Redskins 42, Denver Broncos 10

31 jan. 1988 – Jack Murphy Stadium (San Diego)
Denver leidde Washington met 10-0 aan het einde van het eerste kwart. Redskins quarterback Doug Williams gooide vier touchdown passes in het tweede kwart en de wedstrijd was over.

46. Super Bowl VIII: Miami Dolphins 24, Minnesota Vikings 7

Jan. 13, 1974 – Rice Stadium (Houston)

De wreedheid van de verdediging van de Dolphins dat seizoen werd alleen geëvenaard door zijn running game. Beide waren te zien in deze overheersing van de Vikings.

Super Bowl LV: Tampa Bay Buccaneers 31, Kansas City Chiefs 9

Feb. 7, 2021 – Raymond James Stadium (Tampa, Fla.)

De Chiefs stopten de Buccaneers op een goal-line stand in het tweede kwart en je vroeg je af hoe monumentaal dat zou zijn later in de wedstrijd. In werkelijkheid zorgde het er alleen maar voor dat de wedstrijd niet was afgelopen in de rust.

44. Super Bowl XXVI: Washington Redskins 37, Buffalo Bills 24

Jan 26, 1992 – Metrodome (Minneapolis)

De Buffalo Bills beschouwen de ’91 Redskins over het algemeen als de beste van de vier Super Bowls teams die hen versloegen. Alleen een furieuze comeback van de Buffalo’s in de tweede helft voorkwam dat deze wedstrijd een regelrechte uitbarsting werd.

43. Super Bowl VI: Dallas Cowboys 24, Miami Dolphins 3

16 januari 1972 – Tulane Stadium (New Orleans)

Deze wedstrijd is nog steeds recordhouder voor de koudste Super Bowl ooit gespeeld met een aftrap-temperatuur van 39 °F in New Orleans’ Tulane Stadium. De drie punten van de Dolphins is ook het Super Bowl record voor het minste aantal ooit gescoord door een team.

42. Super Bowl XXXIII: Denver Broncos 34, Atlanta Falcons 19

31 januari 1999 – Pro Player Stadium (Miami Gardens, Fla.)

De eindscore geeft niet aan hoe eenzijdig deze wedstrijd was. Denver leidde Atlanta met 31-6 in het vierde kwart.

41. Super Bowl XII: Dallas Cowboys 27, Denver Broncos 10

15 januari 1978 – Louisiana Superdome (New Orleans)

Het eerste primetime Super Bowl-publiek zag Dallas Denver domineren op weg naar zijn tweede Lombardi Trophy.

40. Super Bowl XXXVII: Tampa Bay Buccaneers 48, Oakland Raiders 21

26 januari 2003 – Qualcomm Stadium (San Diego)

“Van 0-26 tot de wereldkampioenen.” – Al Michaels

39. Super Bowl XXIX: San Francisco 49ers 49, San Diego Chargers 26

Jan. 29, 1995 – Joe Robbie Stadium (Miami Gardens, Fla.)

Een aap op de rug. De beste verdediging die er te koop is. Zes touchdown passes.

38. Super Bowl XV: Oakland Raiders 27, Philadelphia Eagles 10

Jan. 25, 1981 – Louisiana Superdome (New Orleans)

Quarterback Jim Plunkett nam een 2-3 Raider team over en leidde het naar de eerste Super Bowl overwinning voor een wild card team. Weinig spelers hebben een grotere verlossing meegemaakt.

37. Super Bowl XIX: San Francisco 49ers 38, Miami Dolphins 16

Jan. 20, 1985 – Stanford Stadium (Stanford, Calif.)

Dan Marino had het meest explosieve seizoen in de geschiedenis van de NFL voorafgaand aan deze wedstrijd, maar het was de West Coast offense van de 49ers die de show stal op deze dag.

36. Super Bowl XXVIII: Dallas Cowboys 30, Buffalo Bills 13

Jan. 30, 1994 – Georgia Dome (Atlanta)

Buffalo leidde Dallas met 13-6 bij rust en beleefde toen een van de grootste implosies in de tweede helft van de Super Bowl-geschiedenis.

35. Super Bowl IV: Kansas City Chiefs 23, Minnesota Vikings 7

11 januari 1970 – Tulane Stadium (New Orleans)

Kansas City bracht het record van de AFL/NFL-serie op 2-2, maar dat maakt allemaal niet uit. Chiefs hoofdcoach Hank Stram werd opgenomen voor geluid!

34. Super Bowl XI: Oakland Raiders 32, Minnesota Vikings 14

Jan. 9, 1977 – Rose Bowl (Pasadena, Calif.)

Na drie opeenvolgende AFC kampioenschappen te hebben verloren, kwamen de Oakland Raiders over de hobbel en haalden het tot de grote wedstrijd. Ze rekenden af met de Vikings en veroverden hun eerste Lombardi Trophy.

33. Super Bowl XXI: New York Giants 39, Denver Broncos 20

25 januari 1987 – Rose Bowl (Pasadena, Calif.)

De New York Giants uit ’86 zijn de meest ‘blue-collar’ Super Bowl-kampioen in de geschiedenis en het verslaan van de Broncos was een werkman-achtige inspanning. Bovendien vonden ze uit wat nu een Amerikaanse traditie is: de Gatorade douche.

32. Super Bowl 50: Denver Broncos 24, Carolina Panthers 10

Feb. 7, 2016 – Levi’s Stadium (Santa Clara, Calif.)
Deze wedstrijd is het ultieme bewijs dat defense wins championships. De Broncos behaalden slechts 194 yards offense, het laagste van alle Super Bowl-kampioenen. Dat was alles wat ze nodig hadden om Peyton Manning als kampioen de zonsondergang in te sturen.

31. Super Bowl XXXI: Green Bay Packers 35, New England Patriots 21

26 jan. 1997 – Louisiana Superdome (New Orleans)

Terwijl zijn ploeg een 27-21 voorsprong op de Patriots had, retourneerde Packer Desmond Howard een kickoff 99 yards voor een touchdown om de overwinning en zijn MVP trofee te bezegelen.

30. Super Bowl XLI: Indianapolis Colts 29, Chicago Bears 17

Feb. 4, 2007 – Dolphin Stadium (Miami Gardens, Fla.)

De eerste regenachtige Super Bowl. Een openingskickoff voor een touchdown. Een koppelingsprestatie.

29. Super Bowl LIII: New England Patriots 13, Los Angeles Rams 3

Feb. 3, 2019 – Mercedes-Benz Stadium (Atlanta)

De grootste verrassing was dat velen verwachtten dat dit een shootout zou worden en dat het uiteindelijk de laagst scorende Super Bowl ooit zou worden.

28. Super Bowl IX: Pittsburgh Steelers 16, Minnesota Vikings 6

Jan. 12, 1975 – Tulane Stadium (New Orleans)

Het is moeilijk te geloven dat Minnesota de meer legendarische franchise was dan Pittsburgh bij het ingaan van Super Bowl IX. Dat was zeker niet het geval na deze wedstrijd en het was bijna lachwekkend vijf jaar later.

27. Super Bowl VII: Miami Dolphins 14, Washington Redskins 7

14 januari 1973 – Los Angeles Memorial Coliseum (Los Angeles)

Deze wedstrijd wordt het best herinnerd door de geblokkeerde field goal van kicker Garo Yepremian, waarbij hij de bal probeerde te passen, alleen werd de bal onderschept voor een touchdown. De grootste dwaasheid in de geschiedenis van de Super Bowl kon echter niet voorkomen dat de Dolphins perfect waren.

26. Super Bowl XL: Pittsburgh Steelers 21, Seattle Seahawks 10

Feb. 5, 2006 – Ford Field (Detroit)

Een zwaarbevochten wedstrijd leverde Bill Cowher en Jerome Bettis hun enige Super Bowl ringen op. Helaas wordt de wedstrijd het best herinnerd door de omstreden officiëring.

25. Super Bowl XLIV: New Orleans Saints 31, Indianapolis Colts 17

7 feb. 2010 – Sun Life Stadium (Miami Gardens, Fla.)
De wedstrijd was de eerste keer in 16 jaar dat twee nummer 1-pitches elkaar in de Super Bowl troffen. Uiteindelijk kwam het allemaal neer op een on-side kick aan het begin van de tweede helft.

24. Super Bowl III: New York Jets 16, Baltimore Colts 7

Jan. 12, 1969 – Maimi Orange Bowl (Miami)

Een gedurfde garantie. Een schokkende overstuur. Een verloste competitie. Een nieuw tijdperk in pro football.

23. Super Bowl XVII: Washington Redskins 27, Miami Dolphins 17

Jan. 30, 1983 – Rose Bowl (Pasadena, Calif.)

De Redskins stonden 17-13 achter tegen de Dolphins en moesten nog een vierde down en one yard te gaan met nog 10:10 te gaan in de wedstrijd. Washington quarterback Joe Theisman gaf de bal aan John Riggins en de rest is geschiedenis.

22. Super Bowl XXX: Dallas Cowboys 27, Pittsburgh Steelers 17

Jan. 28, 1996 – Sun Devil Stadium (Tempe, Ariz.)

De Cowboys vs. de Steelers is nog steeds de grootste rivaliteit in de Super Bowl-geschiedenis en deze matchup bracht een welkome opluchting tijdens 13 jaar van NFC dominantie. De Cowboys wonnen nog steeds, maar het was kantje boord met nog vier minuten te gaan.

21. Super Bowl XVI: San Francisco 49ers 26, Cincinnati Bengals 21

Jan. 24, 1982 – Pontiac Silverdome (Pontiac, Mich.)

De 49ers van Bill Walsh liepen uit naar een 20-0 voorsprong halverwege, dankzij de revolutionaire West Coast offense. Daarna zag Walsh zijn protegé Ken Anderson de Bengals leiden in een furieuze comeback. San Francisco hield stand en won, maar het gevoel van ironie was niet verloren voor de football wereld.

20. Super Bowl XIV: Pittsburgh Steelers 31, Los Angeles Rams 19

Jan. 20, 1980 – Rose Bowl (Pasadena, Calif.)

De Rams stonden 19-17 voor op de Steelers bij het ingaan van het vierde kwart, maar twee Pittsburgh touchdowns zouden de grootste dynastieke run in de NFL-geschiedenis afronden.

19. Super Bowl XLV: Green Bay Packers 31, Pittsburgh Steelers 25

Feb. 6, 2011 – Cowboys Stadium (Arlington, Texas)

Green Bay leidde de hele wedstrijd, maar Pittsburgh zou niet rustig de nacht in gaan. Uiteindelijk waren de Packers in staat de Steelers op downs af te stoppen.

18. Super Bowl X: Pittsburgh Steelers 21, Dallas Cowboys 17

Jan. 18, 1976 – Miami Orange Bowl (Miami)

Deze wedstrijd wordt beschouwd als de beste van de eerste 10 Super Bowls, want een interceptie in de end zone voorkwam een comeback van Dallas.

17. Super Bowl XXXIX: New England Patriots 24, Philadelphia Eagles 21

Feb. 6, 2005 – ALLTEL Stadium (Jacksonville, Fla.)

T.O.’s finest hour. Een compleet team. Een dynastie.

16. Super Bowl XIII: Pittsburgh Steelers 35, Dallas Cowboys 31

Jan 21, 1979 – Miami Orange Bowl (Miami)

Pittsburgh leidde met 35-17 met nog ongeveer zeven minuten te gaan, maar titelverdediger Dallas zou niet opgeven in deze matchup tussen de twee beste teams van de jaren zeventig.

15. Super Bowl XXXVIII: New England Patriots 32, Carolina Panthers 29

Feb. 1, 2004 – Reliant Stadium (Houston)

Zowel Tom Brady als Jake Delhomme gooiden voor meer dan 300 yards in een wedstrijd die werd beslist door een field goal. Helaas wordt de wedstrijd het best herinnerd door de ontblote tepel van Janet Jackson tijdens de rust.

14. Super Bowl XLVII: Baltimore Ravens 34, San Francisco 49ers 31

Feb. 3, 2013 – Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)

De Ravens leidden met 28-6 in het derde kwart toen de lichten uitgingen in de Louisiana Superdome. Toen ze weer aangingen, was San Francisco weer opgefleurd en werd het interessant.

13. Super Bowl V: Baltimore Colts 16, Dallas Cowboys 13

Jan. 17, 1971 – Miami Orange Bowl (Miami)

De “Blunder Bowl” had 11 turnovers, een gemiste PAT, en een spannende finish.

Super Bowl LIV: Kansas City Chiefs 31, San Francisco 49ers 20

Feb. 2, 2020 – Hard Rock Stadium (Miami Gardens, Fla.)

De 49ers hielden drie en een half kwart van de beroemde aanval van de Chiefs in bedwang en leidden met 20-10 met iets meer dan zes minuten te gaan. Toen scoorde Kansas City 21 punten in vijf minuten en één seconde om voor het eerst in 50 jaar een Lombardi Trophy naar de stad te brengen.

11. Super Bowl XLVI: New York Giants 21, New England Patriots 17

Feb. 5, 2012 – Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

New York werd het eerste 9-7 team dat een Super Bowl won en New England was een van de weinige teams die zijn tegenstander liet scoren om de bal terug te krijgen in deze uitputtingsslag.

10. Super Bowl XXXIV: St. Louis Rams 23, Tennessee Titans 16

Jan. 30, 2000 – Georgia Dome (Atlanta)

Slechts één yard (en een PAT) scheidden deze Super Bowl van de eerste die in overtime werd gespeeld.

9. Super Bowl XXXII: Denver Broncos 31, Green Bay Packers 24

Jan. 25, 1998 – Qualcomm Stadium (San Diego)
“Deze is voor John.” – Broncos eigenaar Pat Bowlen

8. Super Bowl XXXVI: New England Patriots 20, St. Louis Rams 17

Feb. 3, 2002 – Louisiana Superdome (New Orleans)

De beste franchise van de 21e eeuw werd geboren in deze schokkende overstuur van de Greatest Show on Turf.

7. Super Bowl XXIII: San Francisco 49ers 20, Cincinnati Bengals 16

Jan. 22, 1989 – Joe Robbie Stadium (Miami Gardens, Fla.)

“Hé, is dat niet John Candy?” – Joe Montana in de huddle voordat hij de 49ers leidt op een 92-yard, game-winning drive over de Bengals.

6. Super Bowl XXV: New York Giants 20, Buffalo Bills 19

Jan. 27, 1991 – Tampa Stadium (Tampa, Fla.)

De balbeheersende tegenaanval van New York tegen Buffalo’s no-huddle offense was goed genoeg om te winnen… met één punt.

5. Super Bowl XLII: New York Giants 17, New England Patriots 14

Feb. 3, 2008 – University of Phoenix Stadium (Glendale, Ariz.)

Een ongeslagen team. Een ongelooflijke vangst. Een upset die zijn weerga niet kent.

4. Super Bowl XLIII: Pittsburgh Steelers 27, Arizona Cardinals 23

Feb. 1, 2009 – Raymond James Stadium (Tampa, Fla.)

Arizona wist een 20-7 achterstand in het vierde kwart weg te werken en leidde met 23-20 voor Pittsburgh met nog iets meer dan twee minuten in de wedstrijd. De Steelers reden vervolgens het veld af en wonnen het spel met een perfecte touchdown catch van Santonio Holmes.

3. Super Bowl LII: Philadelphia Eagles 41, New England Patriots 33

Feb. 4, 2018 – U.S. Bank Stadium (Minneapolis)

Beide teams combineerden voor meer dan 1.000 yards offense in de meest productieve offensieve vertoning in de geschiedenis van de Super Bowl.

2. Super Bowl XLIX: New England Patriots 28, Seattle Seahawks 24

Feb. 1, 2015 – University of Phoenix Stadium (Glendale, Ariz.)
Deze wedstrijd had alle dramatiek van een klassieke wedstrijd, maar zoals alle grote thrillers, had het een schokkende wending aan het einde.

1. Super Bowl LI: New England Patriots 34, Atlanta Falcons 28 (OT)

Februari 5, 2017 – NRG Stadium (Houston)

Het feit dat dit de eerste Super Bowl was die in overtime ging, zet het op nr. 1. De furieuze comeback die New England orkestreerde na een achterstand van 28-3 in het derde kwart verstevigt zijn positie alleen maar.

– Geschreven door Aaron Tallent, die deel uitmaakt van het Athlon Contributor Network. Tallent is een schrijver wiens artikelen zijn verschenen in The Sweet Science, FOX Sports ‘Outkick the Coverage, Liberty Island en The Washington Post. Volg hem op Twitter op @AaronTallent.